burada

18 Haziran 2009 Perşembe

GOOGLE`DAN İLETİŞİMDE YENİ HAMLE


Google Wave, internette varolan tüm iletişim olanaklarını aynı çatı altında toplamaya hazırlanıyor.


Google'ın geliştirici konferansı I/O'dan çıkan tek ilginç şey, elbette Donut değildi. Google Wave adını taşıyan yeni nesil çevrimiçi iletişim aracı da, "E-postanın geleceği bu olabilir!" başlığı altında hayli ilgi topladı.

Google Wave, Google Maps'i geliştiren (ve geliştiricileri AJAX'ın işlevselliğine uyandıran) Jens ve Lars Rasmussen'in eseri. Kendileri, Wave'i "Neden internette iletişirken bugünkü olanakları kullanmıyor da, kağıt bazlı iletişimin biçimleriyle sınırlı kalıyoruz?" ve "E-posta bugün icat edilse ne olurdu?" sorularından yola çıkarak geliştirmiş.

Wave, aynı anda hem metin mesajları gönderilen, hem dosya (resim, harita, video vb.) paylaşılan, hem de belge düzenlenen ve işbirliği yapılan, komple bir iletişim ortamı. Belirli bir konudaki tüm gelişmeleri, otomatik olarak ilgili başlık altına grupluyor. Paylaşılan belgelerdeki değişikliklerden haberdarediyor. "Wave" ("dalga") adı verilen bir tek iletişim birimi, bu özelliklerin hepsini içerebiliyor. Böylece, tek bir iletişim aracı, hem bir "blog", hem bir "wiki", hem de sohbet ve e-posta istemcisi işi görme potansiyeline sahip oluyor. "Dalga"ya katılma izni olan kişilerin sunucu tarafından onaylanması gerekliliği de, "spam" iletileri engelleyecek.

XMPP protokolünü temel alan Wave'in kendisi de bir tür protokol; yani "dalga" gönderimini sağlayan bir temel. Bu protokolün kaynak kodu, projenin tamamıyla birlikte açılacak. Böylelikle, isteyen Google'ınkinin yerine kullanılmak üzere yeni Wave istemcileri yazabilecek.

Wave, yıl sonunda kullanıcı almaya başlayacak. 

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa